Medya ve İletişim  ÜniKuir Derneği

Medya ve İletişim

ÜniKuir Derneği’nin yürüttüğü ve dahil olduğu tüm medya faaliyetlerini kapsayan programın temel amacı, üniversiteli LGBTİ+’ların karşılaştıkları sorunlara, maruz kaldıkları ayrımcılığa ve yürüttükleri mücadeleye ilişkin medya görünürlüğü kazandırmaktır. Ayrıca kapasite geliştirme hedefleri doğrultusunda, öznelerin üniversiteli LGBTİ+’lara ilişkin gündemleri oluşturmada aktif rol oynamasını sağlamak bir diğer amaçtır. Öte yandan medyada çoğulculuğun sağlanmasına katkı sunma ve kesişimsel mücadele yürütme motivasyonu, Medya ve İletişim Programı’nın faaliyet alanını Türkiye’deki diğer üniversite ve LGBTİ+ gündemleriyle genişletmesini beraberinde getirmiştir.

Medya ve İletişim Programı, iki temel hatta faaliyetlerini yürütür. İlki, Türkiye’deki ender öz-örgütlü LGBTİ+ medya organlarından biri olan ÜniKuir Medya (unikuir.org) etrafında şekillenen içerik üretimi ve yaygınlaştırma faaliyetleridir. LGBTİ+’lar öncelikli olmak üzere üniversitelilerin ve gençlerin maruz kaldıkları ayrımcılıkları, yaşadıkları hak ihlallerini ve eğitim, barınma, sağlık, ekonomik sorunlarını, öznelerin sesini de içeriğe katarak kamuoyuna duyurmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda röportajlar, Türkiye ve dünyadan haberler, bilgilendirici/farkındalığı artırmaya yönelik video ve görsel içerikler, e-bülten, etkinlik duyuruları, köşe yazıları, podcastler ÜniKuir Medya’nın ürettiği içeriklerin başında gelir. Medya ve İletişim, aynı zamanda dijital kampanyacı çalışmalarının yürütüldüğü programdır.

İkinci çalışma alanı ise üniversiteli LGBTİ+ topluluklarının ve öğrencilerin medya üretim süreçlerine katılımının kolaylaştırıcılığına yönelik faaliyetlerden oluşur. Medya ve İletişim Programı’nın var olma nedenlerinden biri, bugün Türkiye’deki mücadeleler arasında itici ve yönlendirici güce sahip birkaç gruptan biri olan üniversiteli LGBTİ+ aktivizminin medya kapasitesinin geliştirilmesidir. Bu kapsamda, ÜniKuir Medya Türkiye’deki her bir üniversiteli LGBTİ+ topluluğuna unikuir.org platformu aracılığıyla medyada alan açar. Türkiye’deki 20'den fazla üniversiteli LGBTİ+ öğrenci topluluğunun kendi sesini duyurabilmesine fırsat veren bu alanın en verimli düzeyde devamlılığının sağlanması için medya ölçeğinde toplulukların ihtiyaçların belirlenir ve söz konusu ihtiyaçlara yönelik kapasite geliştirici destek sunulur. Öte yandan sadece üniversiteli LGBTİ+ toplulukları değil, üniversitelerinde örgütlü olmayan öğrencileri ve gençleri de medyada aktif olmaya yönlendiren Medya ve İletişim Programı, kurduğu medya gönüllüleri kadrosuyla üretimlerine devam etmektedir.

ÜniKuir Hukuki Destek ve Danışmanlıklar