ÜniKuir Derneği Logo

ÜniKuir Derneği

ÜniKuir, 2019 yılında ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü düzenlemiş bir grup genç LGBTİ+ aktivisti tarafından 14 Şubat 2020’de kurulmuştur. Nefretin, baskının ve ayrımcılığın sistematik bir devlet politikası haline gelmesine, lubunyaların seslerini seslerine katarak ve eylemler ile isyan eden aktivistler, ODTÜ Onur Yürüyüşü’nün saldırıya uğramasına ve ardından yaşananlara karşı sessiz kalmadılar.

LGBTİ+’ların, Türkiye’deki üniversitelerde 1990’lı yıllarda başlattığı örgütlenme, mücadele ve görünürlük çalışmalarının ışığında ODTÜ’de örgütlenmiş bu aktivistler, genç LGBTİ+’ların haklarının güvence altına alındığı alanları yaratmayı hedeflediler. Türkiyeli aktivistlerin bu mücadelesi uluslararası alanda da yankı uyandırdı.

Kurulduğu günden beri mücadeleyi üniversitelerdeki LGBTİ+’ların katılımıyla günden güne büyüyen ÜniKuir, bugün Türkiye’nin birçok yerinde genç LGBTİ+’ların direnişiyle güç buluyor, dayanışarak mücadeleyi büyütüyor. ÜniKuir bugün Örgütlenme ve Dayanışma Programı ile üniversitelerde LGBTİ+’ların öz örgütlülüğü için dayanışma gösteriyor; Siyasal Katılım ve Savunuculuk Programı ile genç LGBTİ+’ların hak savunuculuğunu güçlendirmeyi amaçlıyor; Medya ve İletişim Programı ile üniversiteli LGBTİ+ aktivizminin medya görünümlerini besliyor; Eşit Haklara Erişim Programı ile genç LGBTİ+’ların kampüs deneyimlerini raporlamanın yanı sıra, akademik ilgili alanlarında alternatif ağlar aracılığıyla destek olmayı hedefliyor.

Vizyon

LGBTİ+’lar için eşit, özgür, güvenli üniversitelere… Direnerek, dayanışmayla!

Misyon

Üniversiteli ve genç LGBTİ+’ların kampüslerde ve kentlerde öz örgütlenmelerini güçlendirerek, güvenli ve kapsayıcı alanlar oluşturma hedefler. Kampüslerde ayrımcılık, şiddet ve nefretle mücadele eder ve bu mücadeleyi görünür kılar.Ulusal ve uluslararası düzeyde LGBTİ+’ların haklarının savunulması ve ayrımcılık karşıtı politika önerileri aracılığıyla , karar mekanizmalarına daha güçlü katılımı amaçlar.

Temel Değerler

1- Her türlü şiddet ve ayrımcılıktan uzak bir örgütlenmeyi esas alır.
2- Eşitlik odaklı, kapsayıcı, hesap verilebilir, şeffaf örgütlenme değerlerini benimser.
3- Gençliğin dinamizmini ve değişimini odağa alır.
4- Genç LGBTİ+ hareketleriyle beraber hiyerarşik bir yapılanma kurmadan güçlenmeyi ve değişimi amaçlar.
5- Yalnızca insan merkezli değil, bütün canlılarla paylaşılan dünyaya karşı sorumluluk içerisinde savunuculuk yapar.
6- Kuir feminist ilkeler temelinde, ırkçılık ve türcülük karşıtı hak savunuculuğu yapar.